SANDER HOEBEN
OVER MUZIEK BIJ DE BUREN

Huiskamerconcert.
Een woord wat is samengesteld uit twee losse woorden: “Huiskamer” + “Concert”, en ja dat gaat heel goed samen!
Zie je het al voor je: Een zangeres begeleid door een gitarist in de hoek van de kamer omringt door allemaal mensen die muisstil zitten te genieten? Of je garage die leeggeruimd is en waar een gitaarband met vol volume kan spelen? Een jazz-combo, singer-songwriter, een rockband die hun setlist omgevormd heeft in een akoestische setting of zelf een DJ in de meest gebruikte kamer van het huis; de huiskamer!

Op zondag 2 februari zal in Weert de eerste editie plaatsvinden van een heus huiskamerfestival; een hele reeks huiskamerconcerten die plaatsvinden op dezelfde dag in dezelfde stad. Als popcoördinator heb ik het evenement naar Weert toe gehaald en nu mag ik vanaf de zijlijn ook meedenken en meehelpen om het in de vlaaienstad goed te doen landen.

Het concept is als volgt:
Er wordt een oproep gedaan naar huiseigenaren die het wel zien zitten om muziek in huis willen hebben en die hun huiskamer open willen stellen voor publiek.
Er wordt gelijktijdig een oproep gedaan naar muzikanten die willen optreden.
Daarna wordt er een match gemaakt tussen deze twee partijen.
Elke muzikant/groep speelt op de dag van het huiskamerfestival drie optredens van een half uur in dezelfde huiskamer.
Als bezoeker kun je dus meerdere huiskamers bezoeken en zo verschillende optredens bijwonen. Misschien kies je wel verschillende optredens in de buurt zodat je te voet kunt gaan. Of spring je op de fiets en bezoek je verschillende wijken kris-kras door de stad.
Is de huiskamer vol? Dan snel door naar de volgende keuze.

Op deze manier krijg je als huiskamer-eigenaar een heel divers publiek over de vloer: misschien nodig je wel vrienden of familie uit en komen er mensen uit de straat maar komen er ook muziekliefhebbers aankloppen die je nog niet zo goed kent. Als muzikant heb je misschien vrienden of familie uitgenodigd maar is de kans ook groot dat er publiek aanwezig is dat je nog nooit bereikt hebt; nieuwe potentiele fans! De ervaring in andere steden waar dit al een aantal jaren georganiseerd wordt is dat de intieme setting en het persoonlijk contact tussen de huiseigenaar, de muzikant en het publiek altijd door alle partijen als heel prettig wordt ervaren.

Ben jij een muzikant en zou je graag willen aansluiten bij dit evenement op 2 februari?
Of ben jij een hartelijke gastvrouw/heer een mooie (woon)kamer waar die dag concerten kunnen plaatsvinden?
We zijn sinds deze week de zoektocht begonnen naar Weerter muzikanten en huiskamers via www.muziekbijdeburen.nl; meld je daar dan aan en dan nemen we contact op!

Met muzikale groeten,

Sander Hoeben
Popcoördinator Weert