Jean Stassen
‘van jeugdkoor tot Graaf van Horne’

Door: Patrick Smeets | Muzikaallimburg.nl

Jean Stassen, een naam die ik de laatste tijd veel tegen kom binnen het muzikale circuit.
Van proms uitvoeringen tot bandoptredens. Maar wie is Jean Stassen….
Tijd voor een goed gesprek met deze gepassioneerde en enthousiaste muzikant.
Ik tref Jean bij theatercafé De Huiskamer in Weert.
Een perfecte locatie voor een gesprek over muziek maken, muziek maken en o ja, muziek maken.

Jean Stassen, gehuwd en vader van 3 muzikale koters verdient in het dagelijkse leven de kost met een flink stukje werktuigbouwkunde. Jean krijgt op jonge leeftijd al pianoles. Via zijn zwager komt hij in jeugdkoor Tujoko terecht en start met zingen. Later schuift hij als zanger aan bij Watts in A Name. Vanaf 2000 doet Jean een aantal keren, als zangduo, mee met de lidjesaovendj in Doospel en gaat vanaf die tijd ook musiceren bij de boerenkapel, eerst op trompet en later op ventieltrombone. Een muzikale bezige bij dus die Jean.

Met Watts in A Name in Paradiso Amsterdam
Wie herinnert zich ‘Watts in A Name’ niet. De 7 koppige coverband uit omgeving Nederweert. Met een complete blazerssectie brachten zij, met een flinke dosis energie, vette covers van o.a. Leny Kravitz en De Dijk ten gehore. Dit stamt uit de tijd dat er nog ieder weekend ergens een band in een café stond. Jean: “prachtige tijd gehad met Watts in A Name. Ruim 20 jaar hebben we het vol gehouden. Watts in A Name was inmiddels een jaartje of anderhalf bezig toen ik bij de band kwam. Er werd mij gevraagd of ik een nummertje mee wou zingen en dat beviel zo goed dat ik ben blijven hangen. Eerst als zanger en frontman van de band, en later ook de gitaar ter hand genomen. Overal speelden we, op de kermis, op feesten, bruiloften noem maar op. Een van de hoogtepunten was toch wel het optreden in Paradiso Amsterdam. Op de fanclub dag van De Dijk mochten we een aantal sets spelen, weliswaar in de zaal op de eerste verdieping, maar we stonden toch maar mooi in Paradiso. En de mannen van De Dijk, die stonden achterin de zaal mee te genieten. Samen muziek maken en vooral ook lol beleven is toch altijd wel de drijfveer binnen Watts in A Name geweest”. En ook ooit buitenlandse optredens gehad? “Jazeker, leuk verhaal is ons optreden in een of ander sjiek hotel in Budapest. Ja, ja, Budapest in Hongarije. Ard onze gitarist woonde destijds in Hongarije en had dit optreden voor ons geboekt. Alles was geregeld, van de vliegreis, vervoer naar het hotel tot aan de gage toe. We voelden ons als echte sterren en dat maakt het super leuk. Onze heenreis werd nog enigszins vertraagd omdat onze drummer een zelfgemaakt In-Ear systeem in zijn handbagage had. Hij werd nog net niet gevisiteerd! Onze gage hebben we na het optreden volledig achtergelaten in het nachtleven van Budapest. Tjee, als we het er zo over hebben komen de herinneringen boven. Ons optreden op een vakantiepark halverwege België is er ook zo een om nooit meer te vergeten. 2 huisjes en veel vrije tijd om leuke dingen te doen. Een prachtig weekend wat we met band en aanhang hebben beleefd. Eigenlijk waren we nog maar broekies die genoten van elk moment. Ik weet nog dat bassist Henny een gesprek met de ouders van onze toetsenist had over het reilen en zeilen binnen de band. Rene was destijds pas 14, tja dan wil je als ouders wel weten waar je zoon zich mee inlaat”. En dan….? “Dan komt onherroepelijk dat moment dat het minder wordt. Minder tijd, trouwen, kinderen, banen, noem maar op. Dat de repetitie op zondagmorgen kwam te vervallen vond ik niet zo erg. Een kennis van ons heeft ons destijds nog eens gevraagd om tijdens de opening van het horecaplein in Nederweert op te treden. Dat was de laatste keer dat we met Watts in a Name op de planken stonden”.

Limbo project
En dan, dan val je toch in een enorm gat? Jean: “In eerste instantie wel maar al snel kon ik samen met Double Axe aan een cover-project van ‘South Side Johnny’ nummers meewerken, keileuke tijd gehad. Ook ben ik in die tijd in het kader van de vastelaovendj de feestband Bacchus samen met muzikanten uit Doospel en Wieërt gestart. Begonnen op de zaterdagavond in Doospel en daarna een aantal keren op het Wiepkesbâl en Kuit op zuid gespeeld. Dit heb ik een jaartje of anderhalf gedaan toen het Limbo project om de hoek kwam kijken. Met Limbo Project, het geesteskindje van Roger van Zundert, maken we eigen nummers in het Limburgse dialect. In het kader van studio naar live optredens ben ik door Jean Pierre Knapen gevraagd om te zingen bij Limbo Project. Zangeres Esther is er later bij gekomen en Esther en ik nemen om beurten of waar nodig de zang voor onze rekening. In de huidige setting is Limbo Project weer een studioproject. We begeleiden de kerstshow die er aan staat te komen in het Munttheater straks als solisten”.

Graaf van Horne de musical
En dan staat daar op 11 en 12 mei 2018 een trotse Jean zijn beste muzikale rol ooit te vertolken op de Markt in Weert. Als Graaf van Horne speelt Jean een van de hoofdrollen in deze grote musical. Graaf van Horne de musical is voor een stad als Weert een megaproductie. Een groot aantal solisten, backstagemedewerkers en ruim 60 figuranten staan garant voor 2 avonden muzikaal spektakel op de Markt. Jean heeft er zelfs zijn baard voor laten staan die tot in de puntjes verzorgd wordt door kapper Wigbert Coppen. Jean: “Ik weet nog dat ik in 2016 een telefoontje kreeg van Mark Bouwmans. Samen met mijn vrouw was ik ergens in een strandtent in Zandvoort aan zee. Of ik, een menneke uit Ospel, de rol wilde vertolken van De Graaf van Horne……

We hadden met Limbo Project de theatershow ‘Belaeftj kefee Veldeke’ gedaan, en als solist heb ik meegewerkt aan de theatershow te ere van het 5 jarig bestaan van het Toon Hermans huis. Op die manier is Mark Bouwmans bij mij terecht gekomen voor de rol van De Graaf. Maar echt, daar moest ik toch wel even over nadenken. Wat vooral bij mij naar boven kwam, kon ik die rol wel dragen. De zangstukken zal wel lukken, maar het acteren in een musical. En dan ook nog zo een belangrijke rol”. Jean zegt ja tegen de rol en vanaf dat moment gaat de trein die Graaf van Horne de musical heet als een malle rijden. In de aanloop naar de 11e en 12e mei zijn er tal van repetities, scholenprojecten en video opnames. Een drukke tijd voor Jean, hij houdt zich in deze periode dan ook alleen bezig met zijn rol in de musical. Dat kan ook niet anders want Jean geeft zich volledig, elke repetitie weer. “Ik werd in alles zeer goed begeleid door Dorus en Peter van de Bosch, en met de video opnames stelde Fer Nijssen van SEP me altijd gerust. Als het fout ging deden we het gewoon nog een keertje over. Graaf van Horne de musical was een intensief maar super mooi project. Alleen al die sfeer die er in de backstage tent hing, alles en iedereen was een grote familie, leefde met elkaar mee en hielp elkaar waar nodig”. En slaan dan de zenuwen niet op je stem? “Ik heb zelden last van mijn stem en zenuwen…. Tja noem het maar gewoon gezonde spanning. Want spannend was het zeker daar op de Markt in Weert”. Na de uitvoering op de Markt in Weert blijft Jean nog even in de rol van Graaf van Horne. Ze bezoeken o.a. nog Zottegem om aanwezig te zijn bij Egmont Evocatie. “De rol van de graaf heeft absoluut een aantal deuren voor mij geopend, nu kennen ze me in Weert en omstreken ook en daar pluk ik muzikaal als solist links en rechts toch wel de vruchten van”.

Van muzikantenweekend tot de proms in Nederweert en Weert
Tijdens het muzikantenweekend bij RICK in Weert leren we Jean kennen zoals hij is. Als een van de coaches mag hij de muzikanten die binnen 2 dagen 2 nummers moeten schrijven begeleiden. Jean is een echte motivator, super enthousiast, gedreven en dat alles met een dosis humor. Jean luistert, geeft advies en komt duidelijk voor zijn mening uit. Jean: “Ik werd benaderd om als coach mee te werken aan het muzikantenweekend. Ik heb aangegeven dat ik geen muziekleraar ben en niet boven de muziek sta, maar als mijn ervaring als muzikant voldoende is dan wil ik zeker deelnemen. Niemand wist eigenlijk wat hij of zij moest verwachten van dit weekend, maar het is een super cool weekend geworden met de finale op de zondag tijdens cultureel lint”.

Van optredens met de harmonie of fanfare kan Jean echt genieten. “Ik wordt de laatste tijd vaker gevraagd om als solist bij bijvoorbeeld promsconcerten op te treden, de musical van de Graaf heeft me ook in Weert die bekendheid gegeven. Ik vind het mooi dat zo en compleet orkest zich belangeloos inzet om een mooie muzikale avond neer te zetten. Ik probeer ook altijd contact te maken met de muzikanten en zelfs hun namen te onthouden. Niet dat het altijd lukt maar ik bedoel, zonder deze mensen zou ik ook niet op kunnen treden als solist. En daar ben ik ze ook dankbaar voor”. Na de promsconcerten in Nederweert en Weert wordt het nu een beetje rustiger. “We spelen met Limbo Project in december nog op de kerstshow in het Munttheater en dan even lekker rustig aan”.

Suits Me Right
Onlangs is Jean gestart met de nieuwe band ‘Suits me Right’. Tja, het bloed kruipt waar het niet gaan kan… Suits me Right maakt lekker rockcovers met af en toe een eigen nummer. Jean had na het avontuur van de Graaf van Horne zin om een lekkere rockband te beginnen. Hij vond in bassist Jules van Bussel een lotgenoot. Op toetsen/sax is Frank Jacobs van de partij en Dave Geurtjens zorgt voor de drumpartijen binnen de band. Sinds kort is oud Watts in A Name gitarist Ard Houtappels ook aangeschoven. Het repertoire van Suits Me Right bestaat uit oude en nieuwe rocknummers van onder meer Kensington, Toten Hosen en Jackson Browne. Jean: “Ik vind het heerlijk om in zo een band te spelen. Ik ben meestal als eerste in het repetitiehok omdat ik die dag vrij heb. Even lekker pielen op de gitaar, geweldig”.

Jean Stassen, van zanger in een jeugdkoor tot Graaf van Horne. Ik (red.) heb Jean nu een tijdje gevolgd en kan maar een conclusie trekken. Wat Jean doet, doet hij met passie en overtuiging. Elke repetitie of uitvoering weer. Commitment met de muziek, de band of de voltallige harmonie, dat is Jean!